Τι μπορει να περιμενεις απο ενα χακερ οπως τον Stallman. Πολλα και απροοπτα. Ανεβηκε και μιλησε για 3 ωρες χωρις σταματημο, με πολυ καλη αισθηση χιουμορ και ενεργειες που δε θα περιμενες ποτε απο ενα κοινο ομιλητη, οπως ας πουμε να ριχνει νερο για να δροσιστει πανω του!!! Δυστυχως εφυγα σχεδον αμεσως μετα το τελος....
Μιλησε σχεδον για ολα. Μεχρι και για την ελληνικη πολιτικη σκηνη, δινοντας τις αποψεις του. Κατα τον Stallman, ολα πρεπει να ειναι "ελευθερα". Προσεχτε!! Οχι open source. Ξεχωρισε τι ειναι το ενα με το αλλο. Γενικα ειναι ελαφρως παραξενος και αφοσιωμενος σε οτι πιστευει. Δεν δεχοταν να λες ας πουμε το linux ετσι απλα αλλα σε διορθωνε προσθετοντας τον σωστο ορο GNU/Linux, δεν του αρεσε να ακουει τη λεξη και μονο Microsoft, κα.
Θα επανελθω ομως αργοτερα στον Richard. Πριν την ομιλια του πραγματοποιηθηκε ενα workshop για τα copyright. Θελω να πω κατι λιγα για αυτο μετα απο οσα ακουσα. Προσωπικα πιστευω οτι, αν πουμε οτι δημιουργεις κατι φτιαχνοντας το με μια καποια καινοτροπια ειτε στο αποτελεσμα ειτε στο μεσο που χρησιμοποιησε ειτε οτιδηποτε το οποιο δεν το επιχειρησε κανενας αλλος, πριν αυτοματα με το που τελειωσεις εχεις αποκτησει και το copyright αυτου του εργου. Αυτο δεν πρεπει να αναιρει ομως το δικαιωμα να το δωσεις, και να το χρησιμοποιησει και καποιος αλλος μετα απο σενα. Το θεμα με τα copyright ειναι τα πλαισια που το περιβαλουν και πρεπει να αλαξουν. Το απολυτο copyleft αφαιρει την σφραγιδα γνησιοτητας και αξιοπιστιας. Ειμαι υπερ του copyleft, αλλα πως θα μπορουσες να δωσεις την βαρυτητα της αξιας διαφορετικα. Οπως αναφερθηκε ενα παραδειγμα: κατι που εχει πει ο Αινσταιν, ξερεις οτι το εχει πει αυτος, εχει τη σφραγιδα του, τη σοβαροτητα και την εγκυροτητα ενος σοβαρου επιστημονα. Πολλες φορες θα παρουμε να διαβασουμε καποιο βιβλιο λογω του συγγραφεα και να ακουσουμε τις δικες του αποψεις. Εκει ακριβως ειναι το κακο με τα copyright. Εχουν εκμεταλευτει εμπορικα και διαφημιστικα για να βγουνε περισσοτερα λεφτα. Ταυτοχρονα ομως πιστευω οτι τα πνευματικα δικαιωματα θα πρεπει να αναγνωριζονται στο δημιουργο. Αλλα οχι ομως φιλοκερδος. Επιπλεον η συντονιστρια του workshop(σορρυ αλλα δεν θυμαμαι το οναμα) υποστηριξε την αποψη πως ολα τα σχετικα επαγγελματα εχουν τις ιδιες απαιτησεις πανω στο θεμα. Ναι ολα μπορεις να τα βαλεις κατω απο ενα γενικο κανονα αλλα δεν νομιζω πως πρεπει να κρινονται ολες οι δημιουργιες με τα ιδια κριτιρια γιατι εχουν διαφορετικες απαιτησεις υλοποιησης. Οπως επίσης ανεφερε και ο Stallman.Αν και ουτε με την δικια του διατυπωση συμφωνω απολυτα αλλα τουλαχιστον τα ξεχωρισε απο οτι αυτος θεωρει και κρινει "ελευθερο" με βαση τα κριτιρια που ανεφερε.
0. Να μπορεις να το αντιγραψεις
1. Να μπορεις να το αλλαξεις
2. Να μπορεις να το μοιρασεις σε αλλους
3. Να μπορεις να το χρησιμοποιησεις οπως εσυ θελεις
Ο Stallman ομως στηριζει αυτο το κινημα (FSF), και τις ιδεες του αλλα υπαρχουν πολλα ερωτηματα που μεν απανταει αλλα απο την αλλη δεν λεει τιποτα. Ερωτηματα οπως για το οικονομικό κέρδος για τον δημιουργό του ελεύθερου λογισμικού. Επισης δε αναφερει και ξεκαθαρισει θεματα οπως "Ελεύθερο λογισμικό μόνο όπου είναι δυνατό και καλύτερο" ή ελευθερος ή τιποτα.
Σε πολλα forum θα διαβασεις τα καλα του Free Software Foundation που εχει βρει στο προσωπο του Richard ενα συμβολο αλλα σιγουρα τις κοινοτητες τις απασχολουνε και θεματα.Ο Stallman παραμενει ενας γαματος προγραμματιστης αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορει πια να επιρεάσει με τις αποψεις του την κοινη γνωμη. Πλεον ολο και πιο πολλοι γνωριζουν πραγματα και εχουν συγκεκριμενη αποψη πανω στο θεμα των πνευματικων δικαιωματων και του open source. Σιγουρα χρειαζομαστε free software, προγραμματιστες να τα γραφουν.
Με λιγα και τελευταια λογια θελω να πω πως στο προσωπο ενος συμβολου δεν μπορει να στηριξεις την εξελιξη και να παραμενεις κολλημενος σε αποξεις. θελω να πιστευω πως η εξέλιξη περναει απο το ανοιχτο και ελευθερο λογισμικο, παραμενει σε αυτη και οτι η κοινοτητα και τα μελη της ολο θα αυξανονται. Πρεπει ομως να κανουμε καινοτομες τροποποιησεις στα licenses ελευθερου λογισμικου, οπως ισως και σε αλλες κατηγοριες προιοντων, και να πλασαριστουν ιδεες της ελκυστικες και συγχρονες. Ο προγραμματιστης κατα τη γνωμη μου αν ειναι να φτιαξει κατι θα το κανει γιατι πρεπει να το κανει, για το μερακι του, γιατι μπορει αλλα και ο χρηστης πρεπει να καταλαβει την αξια του ελευθερου και των licenses, να το αναγνωρισει ωστε να το χρεισιμοποιησει ευρεως. Στην παρουσιαση και στην ομιλια του stallman παραβρεθηκαν κυριως προγραμματιστες και θαυμαστες του. Ειπε πραγματα που εχει ξαναπει πολλακι. Ολα αυτα ποσο αραγε μπορουν να πισουν στην εξαπλωση σε αλλα κοινα.