Sunday, March 15, 2009

GNU philosophy

Ξαχνοντας για αδειες γενικα βρηκα τον ορισμο που δινει το site του GNU για το ελευθερο λογισμικο.
Παρακατω σημειωνω καποια κυριως κομματια

Πηγη: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html


Το ελεύθερο λογισμικό είναι ένα θέμα της ελευθερίας των χρηστών να τρέξουν, να αντιγράψουν, να διανείμουν, να μελετήσουν, να αλλάξουν και να βελτιώσουν το λογισμικό. Ακριβέστερα, αναφέρεται σε τέσσερα είδη ελευθερίας, για τους χρήστες του λογισμικού:

* Η ελευθερία να τρεχτεί το πρόγραμμα, για οποιοδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
* Η ελευθερία να μελετηθεί πώς το πρόγραμμα λειτουργεί, και το προσαρμόζει στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στο κώδικα πηγής είναι μια προϋπόθεση για αυτό.
* Η ελευθερία να ανακατανεμηθούν τα αντίγραφα έτσι ώστε να βοηθήσετε το γείτονά σας (ελευθερία 2).
* Η ελευθερία να βελτιωθεί το πρόγραμμα, και να κυκλοφορήσουν οι βελτιώσεις σας (και οι τροποποιημένες εκδόσεις γενικά στο κοινό, έτσι ώστε να οφέληθει η κοινοτητα (ελευθερία 3). Η πρόσβαση στο κώδικα πηγής είναι μια προϋπόθεση για αυτό.

Ένα πρόγραμμα είναι ελεύθερο λογισμικό εάν οι χρήστες έχουν όλες αυτές τις ελευθερίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να είστε ελεύθεροι να ανακατανείμετε τα αντίγραφα, είτε με είτε χωρίς τροποποιήσεις, είτε δωρεάν είτε χρεώνοντας μια αμοιβή για τη διανομή.......
..........................................................................................
Η ελευθερία να τρεχτεί το πρόγραμμα σημαίνει την ελευθερία για οποιοδήποτε είδος προσώπου ή οργάνωσης να την χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε είδος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, για οποιοδήποτε είδος γενικών εργασίας και σκοπού, χωρίς απαίτηση για επικοινωνια με τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ή οποιαδήποτε αλλον. Σε αυτήν την ελευθερία, είναι ο σκοπός του χρήστη που έχει σημασία, όχι ο σκοπός του υπεύθυνου για την ανάπτυξη, ως χρήστης είστε ελεύθεροι να τρέξετε ένα πρόγραμμα για τους δικούς σας λόγους, και εάν το διανέμετε σε κάποιον άλλο, είναι έπειτα ελεύθερος να το τρέξει για τους δικους του λόγους, αλλά δεν έχετε δικαίωμα για να επιβάλετε τους σκοπούς σας για αυτο.

Η ελευθερία να ανακατανεμηθούν τα αντίγραφα πρέπει να περιλάβει τις δυαδικές ή εκτελέσιμες μορφές του προγράμματος, καθώς επίσης και το κωδικα πηγής, και για τις τροποποιημένες και χωρίς τροποποιήσεις εκδόσεις............


Αυτα ειναι λιγα απο τα πολλα που γραφει πιο αναλυτικα και σε καποιες περιπτωσεις παραδειγματικα. Το θεμα με τις αδειες πιστευω οτι ειναι σημαντικο οσο και η ελευθερια μας. Η πηγη δωθηκε.

Καλο Διαβασμα

No comments: