Καταρχάς το eeePc ήρθε με Windows XP Home SP3. Διαμερισμένο σε δυο partitions NTFS, ενα partition 512M με μια προεγκαταστημενη OEM εκδοση, 4M δευμεσμενα για καποιο λογο. Δεν ειχα την ευκαιρια να εξερευνησω για λιγο το xandros αλλα η διαδικασια που ακολουθει είναι φανταζομαι η ιδια.
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ WINDOWS
Ανοιγοντας το netbook την πρωτη φορα τρεχει η εγκατασταση Των Windows, που βασικα είναι καποιες ρυθμισεις που ζηταει η OEM εγκατασταση.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΩΝΤΑΣ ΤΑ UBUNTU Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
Πριν κανουμε οτιδήποτε καλο είναι να μπουμε στο bios και να βρουμε τις ρυθμισεις για το boot. Εκει εχει μια επιλογη για να μη περιμενει το μηχανιμα και να κανει κατευθειαν boot στο λειτουργικο. Για να πλρολαβαινουμε να παταμε esc που μας δινει την επιλογη να διαλεξουμε απο που θα boot-αρει επιλέγουμε Boot Booster Disable.
Μεσα απο τα Windows κατεβαζουμε το unetbootin για Windows. Υπαρχουν και αλλα προγραμματα για εγκατασταση διανομων σε usb, αλλα προτεινετε το συγκεκριμενο και ο οδηγος αυτος χρησιμοποιει το προαναφερομενο. Η εκδοση που χρησιμοποιώ είναι unetbootin-linux-356.bin η οποία είναι η τελευταία αυτή τη στιγμή.
Το unetbootin
Το unetbootin μολις το κατεβασει πρεπει να του δωσεις δικαιωματα εκτελεσιμου γι' αυτο δινουμε σε μια κονσολα κατι σαν
$sudo chmod +x ~/download/unetbootin
εννοειτε οτι το download αντικαθίσταται με το path που εχουμε το αρχειο.
Το unebootin οταν το τρεξουμε εχει τρεις επιλογες.
Distribution
Diskimage
Custom
η πρωτη έχει μια drop down list με διανομες που μπορεις να κατεβασεις και υποστηριζει. Αυτη η επιλογη κατεβαζει τη διανομη που διαλεγεις πριν την εγκαταστησει.
Στη δευτερη διαλεγεις το αρχειο iso ή img που ηδη εχεις κατεβασει η εχεις σε καποιο cd και προχωραει στην δημιουργία.
Η τελευταια απλα δινει την επιλογη να διαλεξεις kernel, initrd και options για τη διμιουργία του στο usb.
Στο κάτω μέρος εχει επιλογες για να διαλεξεις usb ή hdd
Πριν προχωρησω θελω να αναφερω πως ξαχνοντας διαφορα iso για ubuntu βρηκα τα εξης ενδιαφεροντα, που αναφέρονται στις διαθέσιμες διανομές:
ubuntu-netbook-remix
peacy
eeeXubuntu
puppeee
eeeOS
CrunchEee
και αλλα...
Μπορειτε να τις δοκιμασετε. Εγω ειδα για λιγο peacy και ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα αλλα δεν ηταν καθαρο desktop. Τα iso του ubuntu που κατεβασα, live, desktop και netbook-remix για καποιο λογο δεν δουλεψανε, εκτος απο το τελευταιο.
Τελικα η επιλογη μου ήταν να διαλεξω απο τη λιστα τη διανομη ubuntu και απο διπλα 9.04_live. Το unetbootin πραγματοποιεί τέσσερα proccess για την διμιουργία του Live Usb.
Download
Extracting and Coping Files
Installing Bootloader
Installing Complete, Reboot
Το usb ηταν επιλεγμενο ηδη και με ενα οκ το download ξεκινησε και λιγα λεπτα αργοτερα ειχα στο usb μου το ubuntu 9.4 live. Οταν ολα τελειωσουν το προγραμμα ζηταει να για reboot.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μετα το reboot εχουμε το νου μας να πατησουμε το esc. Απο το παραθυρο που θα εμφανιστει διαλεγουμε το usb. Απο δω και περα η διαδικασία ειναι η ιδια που θα καναμε σε οποιοδηποτε υπολογιστη στον οποιο θα χρησιμοποιουσαμε cd ή dvd.
Ακολουθουν τα βηματα:
language
Country/Time Zone
Keyboard
Prepare Disk
How are you
Settings
Ready to Install
Υπάρχουν άπειροι οδηγοί για τα βήματα αυτα. Στο βήμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι στο κομμάτι των δίσκων. Οι επιλογες είναι για εγκατάσταση σε ολόκληρο το δίσκο, εγκατάσταση στο ελεθερο διαμέρισμα που βρίσκει ή η χειροκίνητη διαμόρφωση των διαμερισμάτων. Προσωπικά διάλεξα το manual και εφτιξα τα partition ως εξής, για τον 160αρι δισκο του eeePc:
SIZE | FILESYSTEM | MOUNT POINT |
40G | Ext4 | / |
100G | Ext4 | /home |
3G | Swap | |
Το /home το έκανα extended και οχι primary για το λόγο οτι αφήσα 11-12G για καποια άλλη εγκατασταση, ενώ κράτησα τα δύο μικρα partition που είχε εξ' αρχής το eeePc και τα οποία ηταν primary.
Μετά απο μερικά κλικ η εγκατάσταση τέλειώνει και μετα απο την επανακίνηση είσαι στο καινούργιο σου συστημα, απαλλαγμένος απο τα Windows.
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1 | Sudo |
2 | Updates |
3 | Ενεργοποίηση third part repositorities |
4 | Εγκατάσταση flash |
5 | Εγκατάσταση software για την καμερα |
6 | Τι λείπει |
SUDO
Οταν παμε να κανουμε update για πρώτη φορα μας ζητάει τον κωδικο root. Το ίδιο και αν ζητήσεις να γινεις root στην κονσολα. Αν δεν το είχες προσέξει κατα την εγκατάσταση δεν δώσαμε κάτι τέτοιο, οπως σε άλλες διανομες. Ο root στο ubuntu χειρίζεται διαφορετικα. Είναι κλειδωμένος και εικονικός. Τρεχεις οτιδηποτε με τη sudo. Για να τρεξεις κατι σαν root γραφικα υπάρχει η εντολη gksudo ή kdesudo (για kde). Γι' αυτο πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ενα password για τον root. Δώσε στην κονσόλα
$sudo passwd root
και πληκτρολόγησε τον κωδικο για τον root.Αυτό θα δώσεις για να log-αρεις σαν root στην κονσολα. Επιπλέον help εδω
Μπορείς να ενεργοποιήσεις τον root λογαριασμο με
$sudo -i
και να τον απενεργοποιήσεις με
$sudo usermod -p '!' root
Updates
Στο γραφικό και για τα update δωσε τον κωδικό για τον υπάρχον user. Τρεξε τα update για πρωτη φορα για να είναι ενημερωμένο το συστημα
Ενεργοποίηση third part repositorities
Για να ενεργοποίησεις third part repos ακολουθησε System>Administration>Software Sources
δωσε κωδικο χρηστη και θα ανοιξει ενα παραθυρο
πηγαινε στο tab Third-Party Software και ενεργοποίησε τις δυο επιλογές που έχει
close
Εγκατάσταση flash
Για να εχεις flash στον Firefox, πηγαινε σε μια κονσολα και πατα για να εγκαταστησεις
$sudo apt-get install adobe-flashplugin
Εγκατάσταση software για την καμερα
για την καμερα ακολούθησε τα βηματα σε αυτο το link
Τι λείπει
καποια πακετα που λειπουν και λογικα θα χρειαστείς
$sudo apt-get install samba nfs-kernel-server nfs-common portmap vim vlc
Ελπίζω αυτά να φτάνουν για αρχή. Τα υπόλοιπα εξαρτούνται απο σενα...
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
περιμενα αυτονομια 9 ωρων αλλα για κάποιο λόγο φτανει τις 5 ωρες η μπαταρία
Το software ucview για την καμερα δε καταγραφει ήχο
ο ήχος είναι παρα πολυ καλος παρα ταυτα
ανετο πληκτρολόγιο
οπως ειδατε δεν χρειαστηκε τιποτα παραπανω απο ενα usb > 1G και προσβαση στο ιντερνετ. Φυσικα θα μπορουσαμε να βαλουμε οποιαδηποτε διανομη. Εγω προσωπικα boot-αροντας ενα fedora11 απο ενα usb το βασικο (και ισως το μονο) προβλημα ηταν οτι δεν μπορουσε να διαχειριστει ο NetworkManager την ασυρματη καρτα του netbook. Επειδη δεν το εψαξα το θεμα ας μου στειλει mail οποιος το εχει δοκιμασει και εχει μια πιο κατασταλαγμενη αποψη. Στο δισκο αφησα 12G περίπου για αλλη εγκατασταση προσεχως (πιθανοτατα backtrack)
Περιμενω σχολια, παρατηρησεις και διορθωσεις...
No comments:
Post a Comment