Sunday, November 15, 2009

Τελικα ολα μπορουν να γινουν μεσω terminal. Για chat κατευθειαν απο το terminal irssi.

Monday, November 09, 2009

YouTube5

Χρησιμοποιητε καποιο brower χωρις υποστηριξη flash. Ισως καποιο λειτουργικο που δεν εχετε καταφερει να κανετε τα flash αρχεια να παιζουν σωστα. Ακομα και απλα ειστε μπροστα σε ενα ξενο υπολογιστη και θελετε να δειτε ενα βιντεακι απο YouTube η λυση ππου προτεινετε ειναι :
YouTube5

Wednesday, October 14, 2009

google addons

Απειρες οι λιστες με τιτλο "τα 10 καλυτερα addons για firefox", "10 addons που πρεπει να εχεις" και παει λεγοντας. Παρακατω αναφερω τα αδδονσ που χρησιμοποιώ προσωπικα και μπορειτε να ριξετε μια ματια.

Καταρχην περισσοτερα μπορειτε να βρειτε εδω.

Αρχιζουμε:

Xmarks (πρωην foxmarks)

Αποθηκευει τα bookmarks και τα εχεις online anytime. Χρειαζεται να κανεις ενα account. Στην Ιστοσελιδα της μπορεις να τα διαχειριστεις, να μοιραστεις, να μοιρασεις and so on. Επισης υπαρχει εκδοση για ΙΕ, και για MAC OS. Μπορεις οποτε οσους υπολογιστες και να χεις να συγχρονισεις τα bookmarks και να τα εχεις παντου.

PasswordMaker

Ενας καλος τροπος να φτιαχνεις δυνατα password σε καθε ιστοσελιδα που δεν μπορεις να θυμασαι αλλα πιστεψτε με δεν χρειαζεται. Ουσιαστικα μπορεις να εχει ενα password σαν Master και δινοντας αυτο να δημιουργηται το pass για την ιστοσελιδα που θες. Επειδη οι χαρακτηρες που χρησιμοποιει ειναι οτιδηποτε και καποια account εχουν περιορισμο καποιων χαρακτηρων ειναι δυσλειτουργικο για καποια site. OK try it!!!

GmailManager

Οτι γραφει ουσιαστικα το ονομα του. Εμφανιζει τα mail σου και με ενα κλικ στο εμφανιζει.

Prism for Firefox

Μια υπυρεσια web2 που θελει να διευκολυνει τις δουλειες που κανουμε στον browser με καποια εργαλεια που μας παρεχονται πια, οπως editor, desidning και αλλα. Απλα δημιουργει ενα ανεξαρτητο παραθυρο για να δουλεψουμε που δεν εξαρταται απο τον browser. Gamato!!!!!!!

DownThemAll

Γνωστο, τι να λεμε!!

tr.im

Ενα account για ενα εχει ενα fast covert to short url να μοιραστεις. Συνεργαζεται με το twitter.

twitbin ή twitterbar

Για τη γνωστη social υπηρεσια Twitter. Αν και υπαρχουν πολλα addons για τη συγκεκριμενη υπηρεσια πιστευω αυτα ειναι απο τα καλυτερα.

ReminderFox

Ειμαι ξεχασιαρης και πολλες φορες βαριεμαι να ασχοληθω. Για να θυμαμαι και για να βαλω λιγο οργανωση στη ζωη μου το ReminderFox με βοηθαει να φτιαχνω λιστα με οσα πρεπει να θυμηθω και να με ενειμερωνει, οπως επισης να εχω τη λιστα todo για οσα πρεπει να γινουν αλλα.....

Thursday, August 20, 2009

Dirty Little Secret

Συνηθως οταν περνουμε ενα καινουργιο αξεσουαρ οπως ενα κινητο, μια τηλεοραση, ή ακομα και ενα αμαξι ξερουμε για ποιο σκοπο θα το χρησιμοποιήσουμε και αρχιζουμε να το ξαχνουμε. Οι περισσότεροι τουλαχιστον οτι πιανουμε το σκαλιζουμε. Μπορει να πεσουν στα χερια μας και ασχετα πραγματα που στην αρχη να μην γνωριζουμε τι είναι αλλα η περιέργια που μας τρωει δεν μας αφηνει μεχρι να μαθουμε. Αν το χαλασουμε πιθανοτατα θα αρχισουν οι ερωτησεις για να μαθουμε τι και πως σε γνωστους, φιλους και ειδικους. Μεχρι να αποφασισουμε αν θα το φτιαξουμε μονοι, αν αξιζει να το φτιαξουμε, ή θα πληρωσουμε γι' αυτο.

Παντα ακουγα για το χασμα του κλειστου με του ανοιχτου λογισμικου, χωρις να μπορω να παρω συγκεκριμενη θεση, χωρις να εχω απαντησεις ουτε εγω ο ιδιος. Πως ας πουμε ενας χρηστης των Windows θα μυηθει στο κοσμο του GNU/Linux , θα παραμεινει ξεπερνωντας ολες τις δυσκολιες της συγκεκριμενης "μετακόμισης", μηπως δεν ειναι για απλους ή εντελως αρχαριους χρηστες??? Κατα την ταπεινη μου αποψη το ανοιχτο λογισμικο ειναι αρκετα προσιτο (πλεον), βοηθεια μπορεις να βρεις οπουδηποτε, οποτε δεν υπαρχει λογος για καποιον νεο χρηστη να αποθαρυνθει. Αλλα οπως καθε καινουργιο πρεπει να περασει απο σταδια μυησης.

Το θεμα ειναι μακρυ και για να μη μακρυγορω, θελω μονο να αναφερθω σε ενα post που διαβασα. Το κειμενο αναφερόταν στη καζουρα που δεχονται καποιοι newbies απο πιο advanced users σε καποια forum. Ενω δεν ονομαζει αυτα τα forum και ξεχωριζοντας το forum του Ubuntu σαν user-friendly.
Περιληπτικα αναφερει οτι χρηστες της ανοιχτης κοινοτητας συμπεριφερονται σαν μια κλειστη κοινοτητα που προτιμα οσους ειναι ηδη hard-core geek και οι υπολοιποι πρεπει να ειναι προετοιμασμενοι για μια "πειραχτικη" αντιμετωπιση. Και προβλεπει πως αν το "κινημα" σαν το Linux δεν μεγαλωνει, θα πεθανει!! Αξιολογο συζητισης ειναι επισης το "αν δεχεσαι πολλες ηλιθιες ερωτησεις, ισως πρεπει να ανακαινiσεις το λογισμικο με γνωμονα τον τελικο χρηστη".

Χμ!! Αυτα φαινονται ενδιαφερον! Καταρχην ισχυουν. Εχω πολλη καλη εντυπωση για τα ελληνικα forum, irc και για καποιους hard-core users που γνωρισα απο διαφορα LUGs. Για εξω δεν ξερω αλλα επειδη το post αναφερεται στη συγκεκριμενη διανομη (fedora), και ειμαι fedorakias, βρηκε οτι το forum ειναι καταλεξη "very unfriendly and unhelpful", εχω την εντυπωση πως απο τα γραφομενα εδω, οι administrator δεν θα συμφωνησουν:

When Asking Questions
.................
3 Don't talk yourself down. Don't call yourself an idiot, we have all been newbies at some point. Don't add things like this to your posts:
Quote:
I know I'm an idiot but I just can't figure this out..
No question is too stupid.
4 Don't mark your question as important or critical. All questions asked are equally important.


Οχι απολυτα τουλαχιστον. Αλλα και παλι ειναι κατι καινουργιο για τους νεους. Δεν χρειαζεται να ειναι ολα στο πιατο. Αν ενδιαφέρεσαι το σιγουρο ειναι οτι θα ψαξεις, θα βρεις και θα μαθεις. Επισης θελω να τονισω οτι τα ατομα που μπορει να απαντανε σε καθε forum δεν σημαινει οτι αντιπροσωπευουν και την ανάλογη κοινότητα της εκάστοτε διανομης. Οι κοινότητες Linux μονο φιλικες είναι κατα το πληστον προς τους νεους χρηστες και νομιζω πως είναι απο τις βασικες τους προτεραιότητες.

Χωρις καμία αμφιβολια, υπαρχουν προβληματα στις διανομες, και οι developers εχουν πολυ δουλεια. Αλλα τι να κανεις οταν βρισκεις και πορτες κλειστες!!!!!! Αν μεγαλες εταιριες δεν βοηθανε στην υλοποιηση προσκαιρων drivers και διαθεση διασημων παιχνιδιων, θεωρω τη συγκριση ανιση και αδικη. Το Linux ειναι περισσοτερο μια υοθετηση ιδεων (ελευθερων και διαχρονικων) παρα ενα απλο εμπορικο λειτουργικο. Τα Windows ας πουμε, οπως καθε εμπορικο προιον, ισως καποια στιγμη αντικατασταθει με καποιο αλλο εμπορικο προιον. Το Linux ομως μπορει να συνεχισει, γιατι παντα θα υπαρχουν ατομα να υποστιριζουν την ιδεα και το πνευμα της ελευθεριας, χωρις να μπαινουν σε καλουπια. Η εξελιξη δεν προηρθε ποτε απο καποιο κλειστο κυκλο. Το σιγουρο είναι οτι οι developers του ανοιχτου λογισμικου βελτιωνουν συνεχως τον κωδικα τους και τις περισσοτερες φορες ειναι ενα βημα μπροστα σε τεχνολογικες εξελιξεις.

Τα γραφω αυτα γιατι οποιος θελει να μαθει θα μαθει. Οποιος πιστευει οτι η Microsoft πρατει σωστα, οτι ολα τα εμπορικα προγραμματα αξιζουν τα λεφτα τους ή οτι δεν χρειαζεται η ελευθερη βουληση σε ενα προιον που χρησιμοποιουμε καθημερινα για προσωπικα και αλλα θεματα, ας το ξανασκεφτει. Οσα αναφερονται στα forum ανοιχτου λογισμικου, πιστευω συμβαινουν επισης και σε ολα τα αλλα forum.

Για οποιον λοιπον τυχαινει να διαβαζει αυτο το κειμενο, ας του μεινει αυτο... Δωστε μια ευκαιρια στο open source κινημα. Μην ακουτε και κρινετε οτι δεν εχετε βιωσει...αλλα αξιζει να ζησετε. Το Linux Θα συνεχισει να τρεχει σε πολλους Η/Υ για παρα πολυ καιρο ακομα...

Friday, August 14, 2009

one-use mail address

http://www.zor.gr/

Σιγουρα θα υπαρχουν λογοι που θα θελετε να χρησιμοποιησετε μια διευθυνση mail για μια φορα.



Κραταει για 30 λεπτα, αλλα εχει τη δυνατοτητα να το ανανεωνεις για αλλα 30...

Monday, August 10, 2009

Απομακρυσμενη Συνδεση

Καταρχην τα παρακατω πραγματοποιήθηκαν στο router της On telecoms με Server Fedora 11 και client Ubuntu 9.04.

To συγκεκριμένο router, κατα τη γνωμη μου, είναι ελλιπης σε θέματα σεταρισματος. Αν και μεχρι τωρα οτι θελησα να κανω πραγματοποιηθηκε με τον ενα η με τον αλλο τροπο, το router δεν ηταν συμμαχος ( και μπορω να πω, ουτε οι τεχνικοι του (sorry guys!!) ).

Η απομακρυσμένη συνδεση λοιπον δυο υπολογιστων ηταν απλο τελικα. Τοσο σε Local Network οσο και ευρυζωνικο. Αν και το τι προβληματα μπορει να εμφανιστουν σε θεματα δικτυωσης εξαρταται απο πολλα ακολουθει ενα μικρο howto.

Πρωτο βημα, φυσικα, στο fedora ενεργοποιησα το Remote Desktop (system>preferences>remote desktop)


Επιλογες μου φαινονται στην εικονα1

εικονα1εικονα1


Στο router τωρα επρεπε να ανοιξω πορτα για το ssh αφου μετα απο ενα απλο scan βρηκα οτι η On εχει κλειστη την θυρα 22 για το συγκεκριμένο πρωτοκολλο και στο λογισμικο του router δεν βρηκα μια επιλογη να την ανοιξω. η διαδρομη ειναι ΝΑΤ>Virtual Server




στο Lan IP Address > ip του τοπικου μηχανηματος.
protocol type > tcp
lan port > 22
public port > xxxx
enable >
push button


Μετα απο αυτα το router πρεπει να ειναι ετοιμο.
Κατι αλλο που θα χρειαστουμε ειναι η εξωτερικη ip του router. Πως αλλιως θα καλεσουμε το μηχανημα
απο καποιο αλλο δικτυο. Υπαρχουν πολλα site που θα σου δωσουν την ip. Μεχρι τώρα εχουμε την διευθυνση, για να καλεσουμε τον υπολογιστη και εχουμε την "θυρα" του ανοιχτη, για να "μπουμε μεσα. Ουσιαστικα μενει μονο ο "γνωστος" του server.

Οι "γνωστοι" θα ειναι προγραμματα οπως το PuTTy ή το vncviewer. Το putty ειναι ενα terminal emulator εργαλειο που μας επιτρεπει την συνδεση μεσω διαφορων πρωτοκολλων και το vncviewer ειναι επισης ενα προγραμματακι κονσολας για desktop sharing απο τη μερια του client για δυκτια με το πρωτοκολλο VNC.

Τα κατεβαζουμε. Λογικα υπαρχουν σε ολα τα repos. Και ανοιγουμε το PuTTy.

PuTTy

Η διαδικασία με το PuTTy ειναι πολυ ευκολη. Ριξτε μια ματια στο interface του.



Στο Host Name (or IP address) θα δωσουμε την εξωτερικη ip, αυτη του router. Και διπλα στο Textfield του port θα γραψουμε την public port που δωσαμε. Κανονικα αν ολα πανε καλα βλεπουμε αμεσως μια κονσολα να μας ζηταει user name και password για τον υπολογιστη που συνδεόμαστε.

Σε περιπτωση που λαβουμε καποιο error κατι δεν πηγε καλα. Αν το σφαλμα ειναι connection refused τα πακετα φτανουν στο server αλλα για καποιο λογο αυτός δεν ανταποκρινεται. Ισως φταιει οτι δεν βρισκει θυρα ανοιχτη ή καποιο firewall στο router.
Αν το σφαλμα ειναι No host to route τα πακετα δεν βρισκουν καθολου την διευθυνση που του ορισαμε οποτε 1ον κοιταμε αν ειναι σωστη η διευθυνση που δωσαμε 2ον αν δωσαμε σωστα τη διευθυνση στο προγραμμα 3ον αν ο server ειναι online κτλ

VNCVIEWER

Mε vncviewer καταρχας δοκιμασα να συνδεθω local.

vncviewer -fullscreen joni.local


αφου εδωσα το password που ειχα ορισει νωριτερα στον host στο παραθυρο του Remote Desktop Preferences. αμεσως μου ανοιξε screen σε πληρη προβολη με μια μικρη αλλα διακριτη καθυστερηση στο refresh των frames. Αλλα ολα οκ.

Οταν μπηκα σε ξενο δικτυο και προσπαθησα να συνδεθω δινοντας την εξωτερικη διευθυνση, πηρα το εξης μυνημα:


vncviewer: ConnectToTcpAddr: connect: No route to host Unable to connect to VNC server
Δεν ξερω ακριβως τι σημαινει αυτο αλλα ουσιαστικα οταν επιλεγουμε να ενεργοποιησουμε το remote desktop, ελεγχεται η συνδεσιμοτητα και σε ενα πλαισιο σου δινει την ip ή ενα domain του τυπου .local .το δευτερο χρησιμοποιειται μονο για το local network. Αν στην ip σου επιστρεψει την ip του υπολογιστη δεν μπορείς να το καλεσεις απο απο αλλου. Απλα ανανεωνεις αυτην την επιλογη για να σου δωσει την external ip. Κυριως ομως θα πρεπει να απενεργοποιησουμε ή να σεταρουμε το iptables του server (/etc/init.d/iptables stop).

Πρακτικα αυτα ειναι πολυ βασικα για την συνδεση μας. Το PuTTy εχει πολλες επιλογες για παραμετρους και για αυτοματη συνδεση. Μπορουμε επισης να χρησιμοποιησουμε υπηρεσιες για να δωσουμε domain name και να καλουμε τον υπολογιστη. No-ip και dyndns παρεχουν δωρεαν τις υπηρεσιες τους. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι αυτα που μπορουμε να κανουμε ειναι παρα πολλα.Επισης δεν δοκιμασα απομακρυσμενη συνδεση απο καποιο λειτουργικο της Microsoft. Κατι ομως που δεν νομιζω πως θα ειχε καποιο ιδιαιτερο προβλημα.

Friday, July 31, 2009

eras v1

εχοντας διπλογραμμενα αρχεια μετα απο βεβιασμενα backup σε backup ειπα πως χρειαζομαι μια γρηγορη μεθοδο για να σβηνω τις διπλες εγγραφες και να ταξινομώ τα αρχεια σε ενα καταλογο ανα κατηγορια. Επιπλέον συχνα είχα θεμα με το χωρο οποτε σβηνοντας παλια backup το ελυνα και αυτο αν εβρισκα τροπο να περασω οτι χρειαζομουν απο το παλιο backup στους καινουργιους καταλογους χωρις να ξαναγραψω τα ιδια αρχεια ξανα.

Εφτιαξα λοιπον το eras.sh. v1

το eras ειναι ενα bash script που κανει με απλο τροπο τα παραπανω βασικα. Λειτουργικα ξεκιναει με την εντολη
$ ./eras.sh folder1 folder2


ξεκινώντας σε ρωταει που θες να αντιγραψεις τα αρχεια σου. Δινοντας το πληρες path θα σου φτιαξει ενα καταλογο με το ονομα που εδωσες στη διαδρομη που επισης εδωσες. πχ /home/User/Documents/myCopies
Αν δεν δώσεις τιποτα θα δημιουργισει ενα φακελο eras στο Desktop σου




Στη συνεχεια θα ρωτησει αν θες να φιλταρεις το extension των αρχειων πχ txt
Και παλι αν δεν δωσεις κατι δεν θα φιλτραρει τιποτα και θα αντιγραψει οτι δυπλογραμμενο αρχειο βρει.



Με δευτερο κλικ αρχιζει η διαδικασια...
κατα τη διαρκεια της οποιας εμφανιζονται μυνηματα οποτε βρεθει ομοια συγκριση στο extension και κατοπιν αν η συκριση των δυο αρχειων βγει θετικη.

το αποτελεσμα θα είναι να διαγραφουν τα διπλα αρχεια απο το folder2 και τα αρχεια που βρεθηκαν κοινα θα αντιγραφουν απο το folder1 σε ενα καταλογο που εχεις ορισει εσυ. Τα αρχεια απο το folder1 παραμενουν για ασφαλεια και μπορεις να τα διαγραψεις αργοτερα οταν θα εισαι σιγουρος οτι ολα πηγαν καλα. Το χαος ομως θα εχει συμαζευτει.

Αυτο ηταν!!! Μπορειτε να το δοκιμασετε κατεβαζοντας το πατωντας στον τιτλο. Το download θα ξεκινησει αυτοματα. Σιγουρα μπορει να βελτιωθει ακομα και οποιος θελει μπορει να το πειραξει και να μου στειλει ενα copy. Επισης αν εχετε καμια ιδεα, εμπευση, προβλημα ή whatever, let me know.

Μαλλον τελος πρεπει να ευχαριστησω καποιους για τη βοηθεια. nske, insomnia και λοιπες πηγες( που ισως βοηθησει και οσους θελουν να ασχοληθουν με bash scripting)

Thursday, July 09, 2009

installing ubuntu9.04 in eeepc1000he

Παίρνοντας το καινούργιο eeePc 1000He είχα αποφασίσει πως η διανομη που θα κουβαλούσε ήταν Ubuntu. Παρακάτω θα δώσω τα βήματα που ακολούθησα για την εγκατάσταση, όσο και κάποιες ρυθμίσεις, αναφορές κα.


Καταρχάς το eeePc ήρθε με Windows XP Home SP3. Διαμερισμένο σε δυο partitions NTFS, ενα partition 512M με μια προεγκαταστημενη OEM εκδοση, 4M δευμεσμενα για καποιο λογο. Δεν ειχα την ευκαιρια να εξερευνησω για λιγο το xandros αλλα η διαδικασια που ακολουθει είναι φανταζομαι η ιδια.


ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ WINDOWS


Ανοιγοντας το netbook την πρωτη φορα τρεχει η εγκατασταση Των Windows, που βασικα είναι καποιες ρυθμισεις που ζηταει η OEM εγκατασταση.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΩΝΤΑΣ ΤΑ UBUNTU Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΝΟΜΗ


Πριν κανουμε οτιδήποτε καλο είναι να μπουμε στο bios και να βρουμε τις ρυθμισεις για το boot. Εκει εχει μια επιλογη για να μη περιμενει το μηχανιμα και να κανει κατευθειαν boot στο λειτουργικο. Για να πλρολαβαινουμε να παταμε esc που μας δινει την επιλογη να διαλεξουμε απο που θα boot-αρει επιλέγουμε Boot Booster Disable.

Μεσα απο τα Windows κατεβαζουμε το unetbootin για Windows. Υπαρχουν και αλλα προγραμματα για εγκατασταση διανομων σε usb, αλλα προτεινετε το συγκεκριμενο και ο οδηγος αυτος χρησιμοποιει το προαναφερομενο. Η εκδοση που χρησιμοποιώ είναι unetbootin-linux-356.bin η οποία είναι η τελευταία αυτή τη στιγμή.


Το unetbootin


Το unetbootin μολις το κατεβασει πρεπει να του δωσεις δικαιωματα εκτελεσιμου γι' αυτο δινουμε σε μια κονσολα κατι σαν


$sudo chmod +x ~/download/unetbootin


εννοειτε οτι το download αντικαθίσταται με το path που εχουμε το αρχειο.


Το unebootin οταν το τρεξουμε εχει τρεις επιλογες.

  • Distribution

  • Diskimage

  • Custom

η πρωτη έχει μια drop down list με διανομες που μπορεις να κατεβασεις και υποστηριζει. Αυτη η επιλογη κατεβαζει τη διανομη που διαλεγεις πριν την εγκαταστησει.

Στη δευτερη διαλεγεις το αρχειο iso ή img που ηδη εχεις κατεβασει η εχεις σε καποιο cd και προχωραει στην δημιουργία.

Η τελευταια απλα δινει την επιλογη να διαλεξεις kernel, initrd και options για τη διμιουργία του στο usb.


Στο κάτω μέρος εχει επιλογες για να διαλεξεις usb ή hdd


Πριν προχωρησω θελω να αναφερω πως ξαχνοντας διαφορα iso για ubuntu βρηκα τα εξης ενδιαφεροντα, που αναφέρονται στις διαθέσιμες διανομές:


  • ubuntu-netbook-remix

  • peacy

  • eeeXubuntu

  • puppeee

  • eeeOS

  • CrunchEee

    και αλλα...


Μπορειτε να τις δοκιμασετε. Εγω ειδα για λιγο peacy και ηταν μια πολυ ενδιαφερουσα αλλα δεν ηταν καθαρο desktop. Τα iso του ubuntu που κατεβασα, live, desktop και netbook-remix για καποιο λογο δεν δουλεψανε, εκτος απο το τελευταιο.


Τελικα η επιλογη μου ήταν να διαλεξω απο τη λιστα τη διανομη ubuntu και απο διπλα 9.04_live. Το unetbootin πραγματοποιεί τέσσερα proccess για την διμιουργία του Live Usb.

  1. Download

  2. Extracting and Coping Files

  3. Installing Bootloader

  4. Installing Complete, Reboot

Το usb ηταν επιλεγμενο ηδη και με ενα οκ το download ξεκινησε και λιγα λεπτα αργοτερα ειχα στο usb μου το ubuntu 9.4 live. Οταν ολα τελειωσουν το προγραμμα ζηταει να για reboot.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μετα το reboot εχουμε το νου μας να πατησουμε το esc. Απο το παραθυρο που θα εμφανιστει διαλεγουμε το usb. Απο δω και περα η διαδικασία ειναι η ιδια που θα καναμε σε οποιοδηποτε υπολογιστη στον οποιο θα χρησιμοποιουσαμε cd ή dvd.

Ακολουθουν τα βηματα:


  1. language

  2. Country/Time Zone

  3. Keyboard

  4. Prepare Disk

  5. How are you

  6. Settings

  7. Ready to Install


Υπάρχουν άπειροι οδηγοί για τα βήματα αυτα. Στο βήμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι στο κομμάτι των δίσκων. Οι επιλογες είναι για εγκατάσταση σε ολόκληρο το δίσκο, εγκατάσταση στο ελεθερο διαμέρισμα που βρίσκει ή η χειροκίνητη διαμόρφωση των διαμερισμάτων. Προσωπικά διάλεξα το manual και εφτιξα τα partition ως εξής, για τον 160αρι δισκο του eeePc:


SIZE

FILESYSTEM

MOUNT POINT

40G

Ext4

/

100G

Ext4

/home

3G

Swap



Το /home το έκανα extended και οχι primary για το λόγο οτι αφήσα 11-12G για καποια άλλη εγκατασταση, ενώ κράτησα τα δύο μικρα partition που είχε εξ' αρχής το eeePc και τα οποία ηταν primary.

Μετά απο μερικά κλικ η εγκατάσταση τέλειώνει και μετα απο την επανακίνηση είσαι στο καινούργιο σου συστημα, απαλλαγμένος απο τα Windows.


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ



1

Sudo

2

Updates

3

Ενεργοποίηση third part repositorities

4

Εγκατάσταση flash

5

Εγκατάσταση software για την καμερα

6

Τι λείπει


  1. SUDO

Οταν παμε να κανουμε update για πρώτη φορα μας ζητάει τον κωδικο root. Το ίδιο και αν ζητήσεις να γινεις root στην κονσολα. Αν δεν το είχες προσέξει κατα την εγκατάσταση δεν δώσαμε κάτι τέτοιο, οπως σε άλλες διανομες. Ο root στο ubuntu χειρίζεται διαφορετικα. Είναι κλειδωμένος και εικονικός. Τρεχεις οτιδηποτε με τη sudo. Για να τρεξεις κατι σαν root γραφικα υπάρχει η εντολη gksudo ή kdesudo (για kde). Γι' αυτο πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ενα password για τον root. Δώσε στην κονσόλα


$sudo passwd root


και πληκτρολόγησε τον κωδικο για τον root.Αυτό θα δώσεις για να log-αρεις σαν root στην κονσολα. Επιπλέον help εδω

Μπορείς να ενεργοποιήσεις τον root λογαριασμο με

$sudo -i

και να τον απενεργοποιήσεις με

$sudo usermod -p '!' root


  1. Updates

Στο γραφικό και για τα update δωσε τον κωδικό για τον υπάρχον user. Τρεξε τα update για πρωτη φορα για να είναι ενημερωμένο το συστημα


  1. Ενεργοποίηση third part repositorities


Για να ενεργοποίησεις third part repos ακολουθησε System>Administration>Software Sources

δωσε κωδικο χρηστη και θα ανοιξει ενα παραθυρο

πηγαινε στο tab Third-Party Software και ενεργοποίησε τις δυο επιλογές που έχει

close


  1. Εγκατάσταση flash


Για να εχεις flash στον Firefox, πηγαινε σε μια κονσολα και πατα για να εγκαταστησεις


$sudo apt-get install adobe-flashplugin


  1. Εγκατάσταση software για την καμερα


για την καμερα ακολούθησε τα βηματα σε αυτο το link


  1. Τι λείπει


καποια πακετα που λειπουν και λογικα θα χρειαστείς


$sudo apt-get install samba nfs-kernel-server nfs-common portmap vim vlc


Ελπίζω αυτά να φτάνουν για αρχή. Τα υπόλοιπα εξαρτούνται απο σενα...


ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


  • περιμενα αυτονομια 9 ωρων αλλα για κάποιο λόγο φτανει τις 5 ωρες η μπαταρία

  • Το software ucview για την καμερα δε καταγραφει ήχο

  • ο ήχος είναι παρα πολυ καλος παρα ταυτα

  • ανετο πληκτρολόγιο



οπως ειδατε δεν χρειαστηκε τιποτα παραπανω απο ενα usb > 1G και προσβαση στο ιντερνετ. Φυσικα θα μπορουσαμε να βαλουμε οποιαδηποτε διανομη. Εγω προσωπικα boot-αροντας ενα fedora11 απο ενα usb το βασικο (και ισως το μονο) προβλημα ηταν οτι δεν μπορουσε να διαχειριστει ο NetworkManager την ασυρματη καρτα του netbook. Επειδη δεν το εψαξα το θεμα ας μου στειλει mail οποιος το εχει δοκιμασει και εχει μια πιο κατασταλαγμενη αποψη. Στο δισκο αφησα 12G περίπου για αλλη εγκατασταση προσεχως (πιθανοτατα backtrack)


Περιμενω σχολια, παρατηρησεις και διορθωσεις...

Wednesday, June 24, 2009

Και εκει που νομιζεις πως τιποτα δεν γινεται, τιποτα δεν σου συμβαινει, ισως προσεξεις πως ειναι μια περίοδος που πολλα συμβαινουν.

Ισως λογο της ελλειψεις δικτυου τις τελευταιες βδομαδες ειμουνα αρκετα εκτος, πολλων θεματων. Καταρχην μαθαινω για ένα φανταστικο event κατα με. Τεσσερις μερες coding σε καποια παραλια σε ενα ομορφο νησι. This is Greek Coding Camp. (Σαν να λεμε gcc!!). Την ιδια περίοδο θα είμαι ετσι και αλλιως Κρητη για καποια αλλη υποχρεωση. Πως να το χάσεις αφου όλα συνομωτουν υπερ! Ψαχνεις τοσο καιρο να βρεθεις σε ενα τετοιο event και τι μπορεί να πάει στραβα.... Καταρχην overload υποχρεωσεων...αντε και το "ψιλοφτιαχνεις" αυτο.. Το laptop που τα επαιξε πως το φτιαχνεις???

Πιθανες λυσεις:

  • παω και περνω το netbookακι που εχω βαλει στο ματι να τελειωνουμε
  • σκεφτηκα πως ισως να μπορουσα να παρω τον υπολογιστη οπως ειναι...
  • να δανειστω ενα!

Anyway τελειωνει η σχολη και για οικονομικο κυριως λογο σκεφτομαι ηδη το επομενο εξαμινο. Οποτε πιανω και δευτερη δουλεια και ψαχνω και μια τριτη.

Μιας και καλοκαιρι, θεωρουμε ελευθερες ωρες για μας. Βαζω λοιπον και στοχο να ξεκινησω, να τελειωσω καποιο project.

Λεμε ελευθερο χρονο, οπότε κανονιζετε και ενα παρτακι και μαλιστα beach απο το hellug. Ακομα ειναι στο προγραμμα/οργανωση αλλα ουσιαστικα υπολογιζουμε αλλο ενα event.

Σιγουρα ολα αυτα και αλλα που θα σκασουνε στην πορεια ελπιζω να γεμισουν και να φτιαξουν τις ομορφοτερες στιγμες του καλοκαιριου.

Με λιγα λογια καλο καλοκαιρι....

Friday, May 15, 2009

TO WEBMIN
Φτιαχνοντας ενα server σιγουρα θα χρειαστουμε ενα εργαλειο οπως το webmin. Υπαρχει σε binary πακετο ή tar για αλλες διανομες. Εγω ας πουμε στο server δεν παιζει γραφικο, δεν εχω συνδση καν monitor. So μπορω να ελεγχω τα παντα απο αλλο υπολογιστη και ολα σε ενα περιβαλλον. Το Link ειναι μια καλη αρχη για εγκατασταση. Αν κατεβασουμε το .deb αρχειο απο τον package manager και το εγκαταστησουμε η μονη διαφορα ειναι οτι το tar φτιαχνει δικο του user που σε ρωτα κατα την εγκατασταση.


Thursday, April 23, 2009

speak no1

this is just for funny time that spend without serious reason. nothing usefull... it is one of the worst record ever. forgive me because it is my first shot.


April21.mp3

Sunday, March 15, 2009

GNU philosophy

Ξαχνοντας για αδειες γενικα βρηκα τον ορισμο που δινει το site του GNU για το ελευθερο λογισμικο.
Παρακατω σημειωνω καποια κυριως κομματια

Πηγη: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html


Το ελεύθερο λογισμικό είναι ένα θέμα της ελευθερίας των χρηστών να τρέξουν, να αντιγράψουν, να διανείμουν, να μελετήσουν, να αλλάξουν και να βελτιώσουν το λογισμικό. Ακριβέστερα, αναφέρεται σε τέσσερα είδη ελευθερίας, για τους χρήστες του λογισμικού:

* Η ελευθερία να τρεχτεί το πρόγραμμα, για οποιοδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
* Η ελευθερία να μελετηθεί πώς το πρόγραμμα λειτουργεί, και το προσαρμόζει στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στο κώδικα πηγής είναι μια προϋπόθεση για αυτό.
* Η ελευθερία να ανακατανεμηθούν τα αντίγραφα έτσι ώστε να βοηθήσετε το γείτονά σας (ελευθερία 2).
* Η ελευθερία να βελτιωθεί το πρόγραμμα, και να κυκλοφορήσουν οι βελτιώσεις σας (και οι τροποποιημένες εκδόσεις γενικά στο κοινό, έτσι ώστε να οφέληθει η κοινοτητα (ελευθερία 3). Η πρόσβαση στο κώδικα πηγής είναι μια προϋπόθεση για αυτό.

Ένα πρόγραμμα είναι ελεύθερο λογισμικό εάν οι χρήστες έχουν όλες αυτές τις ελευθερίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να είστε ελεύθεροι να ανακατανείμετε τα αντίγραφα, είτε με είτε χωρίς τροποποιήσεις, είτε δωρεάν είτε χρεώνοντας μια αμοιβή για τη διανομή.......
..........................................................................................
Η ελευθερία να τρεχτεί το πρόγραμμα σημαίνει την ελευθερία για οποιοδήποτε είδος προσώπου ή οργάνωσης να την χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε είδος συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών, για οποιοδήποτε είδος γενικών εργασίας και σκοπού, χωρίς απαίτηση για επικοινωνια με τον υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ή οποιαδήποτε αλλον. Σε αυτήν την ελευθερία, είναι ο σκοπός του χρήστη που έχει σημασία, όχι ο σκοπός του υπεύθυνου για την ανάπτυξη, ως χρήστης είστε ελεύθεροι να τρέξετε ένα πρόγραμμα για τους δικούς σας λόγους, και εάν το διανέμετε σε κάποιον άλλο, είναι έπειτα ελεύθερος να το τρέξει για τους δικους του λόγους, αλλά δεν έχετε δικαίωμα για να επιβάλετε τους σκοπούς σας για αυτο.

Η ελευθερία να ανακατανεμηθούν τα αντίγραφα πρέπει να περιλάβει τις δυαδικές ή εκτελέσιμες μορφές του προγράμματος, καθώς επίσης και το κωδικα πηγής, και για τις τροποποιημένες και χωρίς τροποποιήσεις εκδόσεις............


Αυτα ειναι λιγα απο τα πολλα που γραφει πιο αναλυτικα και σε καποιες περιπτωσεις παραδειγματικα. Το θεμα με τις αδειες πιστευω οτι ειναι σημαντικο οσο και η ελευθερια μας. Η πηγη δωθηκε.

Καλο Διαβασμα

Wednesday, March 04, 2009

MediaCamp2


Μιλα για αυτο που γνωρίζεις και ακουσε για οτι σε ενδιαφερει.

Μ' αρεσει να φτιαχνω Java Applications?

Κανω post σε ενα Whiteboard



Μπονατακης Γιαννης
Java begginers with Netbeans
Αιθουσα ταδε
30'



και παρουσιαζω.

Αυτο ειναι το BarCamp και το βρισκω πολυ ενδιαφερον, ανοικτο και αρκετα δημιουργικο.

Το MediaCamp2 με τα DrupalCamp, DesingCamp και BarCamp μας δινουν την ευκαιρια για να συζητησουμε με αλλους για διαφορα θεματα και ιδεές που θελουμε να μοιραστουμε. Ευκαιρια να γνωρισουμε επισης αλλους που ασχολουνται με οτι μας ενδιαφερει και να συζητησουμε μαζι τους. Η συμμετοχη ειναι πανω απο ολα ειτε σαν ομιλητης ειτε σαν ακροατης.

για registration



για την τρομερη ιδεα χορηγιας που μπορειτε να βοηθησετε ειτε υλικα ειτε χρηματικα


ΥΓ αν καποιον τον ενδιαφερει να παρουσιασει κατι παρεα ας επικοινωνησει μαζι μου να το συζητησουμε. Ακομα ξαχνομαι

Saturday, January 31, 2009

Καποιος σας στέλνει ενα email αλλα κοιτώντας τον αποστολεα δεν σημαινει παντα πως ειναι αυτός που γράφει. Το πώς θα το καταλάβαιτε είναι απλό. Αναλογα πού έχετε λογαριασμό υπάρχουν επιλογές να δείτε τα headers του μυνήματος. Τα headers καταγράφουν πληροφοριες για τη διαδρομη του mail.

Received: by 10.210.35.17 with SMTP id i17mr1326998ebi.165.1233320986208;
Fri, 30 Jan 2009 05:09:46 -0800 (PST)
Return-Path:
Received: from someone (cust-161-139.on4.ontelecoms.gr [92.118.111.109])
by mx.google.com with SMTP id h4si2695443nfh.65.2009.01.30.05.07.57;
Received-SPF: neutral (google.com: 92.118.111.109 is neither permitted nor denied by domain of california17@gmail.com) client-ip=92.118.161.139;
Authentication-Results: mx.google.com; spf=neutral (google.com: 92.118.111.109 is neither permitted nor denied by domain of originaladdress@gmail.com) smtp.mail=originaladdress@gmail.com
Date: Fri, 30 Jan 2009 05:09:46 -0800 (PST)

Οπως φαινεται υπαρχουν επικεφαλίδες που μας ενδιαφερουν. Σε μια απο αυτες που εχω με εντονα γραμματα βλεπουμε την IP και το κανονικο mail του αποστολεα.
Anyway οποιοσδηποτε μπορει να το κανει αυτο. Σε ενα απλο παραδειγμα ακολουθήστε τα εξης:

  • ανοιγουμε κονσολα και παταμε
nslookup
>set type=mx
>gmail.com


θα εμφανιστει το εξης:
on-authoritative answer:
gmail.com mail exchanger = 5 gmail-smtp-in.l.google.com. <<<ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ gmail.com mail exchanger = 10 alt1.gmail-smtp-in.l.google.com. gmail.com mail exchanger = 10 alt2.gmail-smtp-in.l.google.com. gmail.com mail exchanger = 50 gsmtp147.google.com. gmail.com mail exchanger = 50 gsmtp183.google.com. Authoritative answers can be found from: gmail.com nameserver = ns1.google.com. gmail.com nameserver = ns4.google.com. gmail.com nameserver = ns3.google.com. gmail.com nameserver = ns2.google.com. >exit

  • τωρα με το telnet συνδεομαστε ως εξης:

$telnet gmail-smtp-in.l.google.com 25

Αφου συνδεθουμε η διαδικασια ειναι η εξης

  1. helo aname
  2. MAIL FROM:
  3. RCPT TO:
  4. data
  5. edo grafeis to munhma
  6. .
αν επιστεψει με κωδικο 250 και ενα μυνημα ΟΚ αυτο ηταν.
Το mail αυτο θα εμφανιστει με αγνωστο αποστολεα και χωρις θεμα.
Για να το στειλουμε με μια αλλη διευθυνση στο βημα 5 γραφουμε πρωτα
FROM:
TO:
SUBJECT:dose ena subject

και μετα το mail σου.

εχε υποξην οτι πρεπει να συνδεθεις στο server που εχεις λογαριασμο.δηλ αν εχεις hotmail δεν μπορεις να συνδεθεις στον server του παραδειγματος.

Thursday, January 08, 2009

Amazing Tech with Splashtop....

Το διαβασα σε ενα αρθρο. Γενικα δεν ειναι ευρυ γνωστο αλλα εμενα μου εκανε τρομερη εντυπωση. Ειναι σεναριο απιστευτης τεχνολογιας. Φανταστειτε να μη μπαινετε καν στη σκεψη να bootαρετε windows ή ακομα καποια Linux διανομη. Πατατε μονο ON/OFF και ο υπολογιστης ανοιγει/κλεινει μεσα σε 5sec. Το Splashtop ειναι μια Linux διανομη ανεξαρτητη ομως απο το συγκεκριμενο λειτουργικο. Εκμεταλευτηκε τα προσοντα, ας πουμε του Linux, ανεξαρτοποιηθηκε και δουλευει σαν embbeded. Μπορει να εγκατασταθει στο σκληρο αλλα το βασικο προτερημα ειναι η προεγκατεστηση σε flash memory πανω στη motherboard. Αυτο δινει πλεονεκτηματα οπως, δεν χρειαζομαστε HD.

Το Splashtop ερχεται με υποστηριξη ολα τα γνωστα πρωτοκολλα δικτυωσης, και με εφαρμογες οπως το Skype, εναν chat client, το Mozilla φυσικα, multimedia player και μια εφαρμογη για φωτογραφιες. Τη στιγμη που το cloud computing ακουγεται ολο και περισσοτερο το Splashtopμπορει να το εκμεταλευτει με τον καλυτερο τροπο εκμεταλευομενο τις web εφαρμογες.

Η asus ειναι η πρωτη που εχει πει οτι θα το εγκαταστησει σε ολα της τα mobo στο μελλον. Και αυτο σημαινει οτι αγοραζοντας ενα laptop ή Y/H θα εχεις linux και ισως δεν θα το ξερεις. Θα μπορεις κατευθειαν δηλ να σερφαρεις με ταχυτητα χωρις καν να εγκαταστησεις καποιο OS.

Μπορειτε να δειτε περισοτερα αν θελετε στο site του http://www.splashtop.com